Geluk door Sport! De Gelukshormonen!

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 om 13:58

Tijdens het sporten komen er talloze stofjes vrij die jou gelukkig maken: serotonine, dopamine en endorfine. Serotonine, beter bekend als 'het gelukshormoon', geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust en humeur. Ook maakt je lichaam dopamine en endorfine aan tijdens het sporten.

Waarom sporten mensen? Een mooier figuur of een goede conditie? Het belangrijkste verschil zit in de keuze van fysieke activiteit.

Mensen die op zoek zijn naar een goede conditie, zoeken meestal naar de sport die hen het meeste plezier geeft. Dit betekent meer interesse in de activiteit, meer persoonlijke prestaties, meer vermaak, een grotere afgifte van gelukshormonen en verbazingwekkend genoeg, met veel meer vreugde en plezier, zijn de resultaten in de meeste gevallen hetzelfde, soms beter! 

Enkele opmerkingen:

  • Outdoor sporten laat een grotere hoeveelheid van sommige hormonen vrij, zoals endorfine. Endorfine bereikt de hoogste piek in buitensporten en aerobe sporten.
  • De duur van de sportactiviteit heeft geen invloed op de kwaliteit van de activiteit en heeft ook geen invloed op de hormoonafgifte. Het is mogelijk voor een persoon om deze hormonen vrij te geven en uitstekende resultaten te bereiken in 15 minuten activiteit. In 15 minuten kunnen sommige mensen doelen bereiken die vergelijkbaar zijn met anderen die 1 of 2 uur aan oefeningen doen. In dit opzicht gaat kwaliteit boven kwantiteit.
  • Sporten en bewegen op een ontspannen manier maakt serotonine aan. Ga je te vaak tot je maximum (springen bijv.), dan maak je juist adrenaline aan. Je maakt serotonine aan tijdens het sporten, en dat gevoel blijf je na het sporten een hele tijd voelen. 
  • Om die prikkel van adrenaline te dempen gaat je lichaam automatisch endorfine aanmaken. Hardlopen, dansen, fietsen of zwemmen zijn sporten waarbij endorfine vrijkomt. 

 Er zijn 4 belangrijke hormonen die verband houden met ons geluk:

  • Serotonine;

Deze neurotransmitter bevordert het gevoel van welzijn en plezier. Het tekort aan deze stof in onze hersenen kan leiden tot depressies en een slecht humeur.

Serotonine helpt de geestelijke gezondheid te behouden, helpt bij het reguleren van de eetlust en vermindert angstgevoelens. Serotonine wordt opgeslagen in zenuwcellen, waar het kan worden vrijgegeven wanneer dat nodig is om berichten tussen neuronen te verzenden, zoals tijdens het sporten.

  • Dopamine;

De regulatie van motiverende processen is een van de belangrijkste functies van dit hormoon. Het is dopamine die ons drijft om onze doelen te bereiken.

Dit hormoon wordt door het lichaam afgegeven als reactie op verschillende prikkels, zoals fysieke oefeningen, momenten van plezier en zelfs in situaties van intense pijn.

  • Endorfine;

Het is onze pijnverlichting in situaties van pijn en stress. Zijn functie is om dergelijke sensaties te verzachten. Endorfine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de hersenen en de bijnieren en dat werkt als een natuurlijke pijnstiller, waardoor het pijngevoel wordt verminderd. Naast de pijnstillende functie kunnen endorfines ook helpen bij het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn en geluk.

  • Oxytocine.

Het is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het bevorderen van het gevoel van vertrouwen en is van fundamenteel belang voor het opbouwen van relaties in het algemeen.

Het wordt geproduceerd en vrijgegeven tijdens borstvoeding, bevalling en tijdens een orgasme.

 

Van de 4 gelukshormonen, zijn er drie die verband met sporten houden!

Bij meer informele, plezierige, mentaal ontspannende fysieke activiteiten die hobby of plezier combineren met sport, komen er meer hormonen vrij. Dat helpt bij het volharden en de continuïteit van de betreffende activiteit, waardoor fysieke resultaten boven verwachting worden bereikt!

Toch is het niet genoeg om actief te zijn of te sporten. Het is noodzakelijk om lichaamsoefeningen te doen. Daarvoor heb je goede begeleiding nodig van artsen, diëtisten en andere professionals om een ​​goede workout in elkaar te zetten en gezonde gewoontes te ontwikkelen!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.